Identificarea problemelor acoperișului prin scanarea cu cameră infraroșu

Scanarea cu cameră infraroșu este o tehnică modernă folosită pentru depistarea problemelor acoperișului, inclusiv a celor care nu pot fi observate cu ochiul liber.

În acest articol discutăm despre modul în care scanarea cu cameră infraroșu reduce costurile de întreținere a acoperișurilor și, implicit, pe cele ale clădirilor.

Înainte de apariția scanării cu cameră cu infraroșu, firmele specializate depuneau un efort semnificativ pentru a localiza scurgerile din acoperișurile plate și înclinate. Acestea se construiesc rapid și ușor, însă sunt dificil de întreținut fără tehnicile și echipamentele potrivite.

Cum funcționează o cameră infraroșu?

În timpul zilei, soarele radiază energie pe acoperiș și în substratul acestuia. În timpul nopții, acoperișurile radiază căldura înapoi în atmosferă. Acest fenomen poartă numele de răcire radiațională. Zonele acoperișului care au o masă mai mare (umedă) rețin această căldură mai mult decât zonele cu masă mai mică (uscate).

Scanarea cu cameră cu infraroșu poate detecta această căldură și „vede” zonele mai calde, cu masă mai mare. Prin măsurarea și vizualizarea suprafeței acoperișurilor cu această tehnică sunt identificate mai rapid problemele ascunse, fără ca acoperișurile să fie afectate în vreun fel.

Ce probleme poate depista această tehnică?

Cele mai des întâlnite probleme cu care se confruntă acoperișurile sunt scurgerile, umiditatea și infiltrațiile, acestea putând cauza deteriorarea și apariția mucegaiului.

Apa pătrunde în acoperiș prin defecte ale stratului de hidroizolație. Aceste defecte pot fi cauzate de deteriorare, rupturi, tăieri sau îmbinări etanșate defectuos.

Apa poate ajunge în interiorul clădirii provocând daune și pierderi de productivitate. Dacă nu sunt remediate rapid, scurgerile pot favoriza infiltrarea de apă în podeaua din beton, putrezirea podelei din lemn sau ruginirea componentelor metalice prezente în podea.

În plus, clădirea suferă pierderi de energie deoarece izolația umedă furnizează o rezistență termică mai mică.

Care sunt beneficiile scanării cu cameră infraroșu a acoperișurilor?

Precizia și rapiditatea în identificarea problemelor acoperișurilor

Scanarea cu cameră infraroșu identifică rapid și cu precizie zonele afectate ale acoperișurilor, cu mult înainte ca orice efecte nefaste să fie descoperite în interiorul clădirii.

Reducerea costurilor

Pe baza informațiilor obținute prin scanare, proprietarul ori administratorul clădirii poate redacta planul de îndepărtare și înlocuire rentabilă exclusiv a porțiunilor afectate de umiditate ori infiltrații, evitând astfel costurile (mult mai mari) de înlocuire a întregului acoperiș sau ale unor reparații capitale. În plus, un acoperiș întreținut corespunzător, fără scurgeri și infiltrații reduce costurile cu energia pentru că izolația umedă este mai puțin eficientă decât izolația uscată.

Siguranța tehnicii

Scanarea cu cameră infraroșu este o tehnică sigură, personalul calificat al firmelor de specialitate deținând expertiza și eficiența necesare utilizării ei cu riscuri minime de accidentări sau de deteriorări a acoperișurilor scanate.

Pentru investitori, vânzători, proprietari sau administratori de clădiri rezidențiale și spații comerciale sau industriale, identificarea zonelor afectate de umiditate, scurgeri sau infiltrații este esențială în stabilirea cerințelor de întreținere și a valorii acestor clădiri și spații. Scanarea cu cameră infraroșu reprezintă cea mai eficientă metodă de identificare și remediere a problemelor acoperișurilor pe care o recomandăm tuturor clienților noștri.